Praktische bespaartips voor in de keuken

Kruiden kweken
Kruiden kosten kapitalen. In de supermarkt worden verse kruiden in een plastic bloempotje verkocht. Het loont de moeite deze naar een wat grotere aardewerken pot te verplaatsen, geregeld water te geven en er regelmatig takjes vanaf te knippen. Dan blijven ze groeien en produceren. Een andere mogelijkheid is: zakjes zaad kopen en zelf zaaien. Kruiden zaaien is niet moeilijk. Koop een paar zaakjes zaad van peterselie, bieslook, basilicum en maggiplant, om een beetje makkelijk te beginnen. Doe in een lege kartonnen eierdoos wat potaarde en druk in elk vakje wat zaadjes. Je kunt markeren waar je welke zaadjes hebt geplant. Geef elk vakje een paar druppels water en stop de hele eierdoos in een doorzichtige plastic zak. Zet het geheel in de vensterbank op een zonnige plaats. Als de zaadjes ontkiemen kun je de zak weghalen.
Wanneer ze zijn uitgegroeid tot kleine plantjes kunnen ze in een stenen bloempot. Ze hebben een beetje water, een beetje zon en wat geduld nodig. Lijkt het te veel gedoe? Je kunt ook ook kleine plantjes in het tuincentrum kopen en die opkweken. Die zijn goedkoper dan de volgroeide plantjes in de supermarkt.
Het staat heel gezellig, die potjes met kruiden in de vensterbank van de keuken. En als je een keer geen verse kruiden nodig hebt, kun je ze ook drogen. Knip wat blaadjes af en doe ze kort (30 seconden) in de magnetron. Buiten de magnetron laten uitwassen en in kleine stukjes snijden/knippen. Daarna kunnen ze worden bewaard in een potje met etiket. Dit gaat heel makkelijk met peterselie, basilicum, maggiplant, bieslook, rozemarijn en dragon.

Gemengde sla
Gemengde (gewassen en gesneden) sla is erg duur, wel 8 keer duurder dan een kropje sla in de aanbieding. Als je gemengde sla op het menu zet, kun je gewone sla opvrolijken door er een klein beetje donkere en/of krulsla door te mengen. Met dat doel kun je 1 of een paar van die kroppen zelf kweken in de vensterbank, of op het balkon of in de tuin. De basissla koop je het voordeligst in een zo groot mogelijke krop. Zoek, zeker bij ijsbergsla, naar de grootste 2 kroppen uit de bak. Weeg ze en neem de zwaarste. Je kunt zo’n krop in de koelkast langer goedhouden door een velletje keukenpapier tegenaan te vouwen in de plastic verpakking. Dat neemt het vocht op. Teveel vocht zorgt voor rotte plekken en met het papier voorkom je dat. Als je gaat eten, pel dan steeds een paar bladeren van de krop af, in plaats van een stuk af te snijden. De snijranden zijn gevoelig voor bederf en bij afpellen heb je die dus niet.

Tuinkers
Voor kinderen die niet zoveel hebben met de natuur kan een zakje tuinkerszaad leuk zijn. Er zijn kweekbakjes waarin de zaadje op een roostertje vlak boven het water in een bakje liggen. Ze zwellen eerst op, ontwikkelen kleine worteltjes in de richting van het water en worden kleine plantjes die naar boven groeien. Na een week of 2 staat er een fris, vers bosje tuinkers dat in delen geoogst kan worden. Een deel kan door de sla, een deel kan op brood over de kaas of iets dergelijks. Je kunt ook meerdere zakjes zaad geven, ze zijn niet duur. Het ene zakje zaad binnen opkweken in zo’n  speciaal bakje en het andere in het voorjaar in de tuin zaaien. Een oude truc is om op een mooi stukje zwarte aarde de letters van de naam van het kind te zaaien. Dan, op een dag in het voorjaar, staat daar ineens die naam in een groen jasje.