Huisdecoratie tips

Droogbloemen
Heb je rode rozen gekregen voor Valentijnsdag? Alle rozen en roosje zijn zeer geschikt om te drogen. Als het bosje er niet meer zo florissant uitziet, haal het dan uit de vaas. Pluk lelijk blad er zoveel mogelijk tussenuit, doe een stevig elastiek om het bundeltje. Elastiek, omdat het bosje door het drogen minder omvangrijk wordt en het elastiek eromheen blijft knellen. Hang het daarna omgekeerd op. Het is dan, terwijl het droogt, al meteen een leuke decoratie. Je kunt het laten hangen, maar later ook de losse rozen in stukjes verwerken of in een vaas zetten. Heb je geen rozen gekregen, koop dan zelf eens een afgeprijsd bosje. Om te drogen zijn die natuurlijk heel geschikt. Terwijl gedroogde rozen bij het tuincentrum flink prijzig zijn. Ze hebben een leuk contrast tegen een witte muur of wand,  of je kunt ook altijd een leuke wanddecoratie kopen.

Paastak
Zoek aan het begin van de lente eens uit wanneer er snoeihout wordt verzameld door de gemeente. Meestal zijn er in het voorjaar meerdere grote  takkenophaalroutes. Plan op die ochtend een uurtje vrij en rijd rond in je buurt. Er is een grote kans dat je een mooie tak van een krinkelwilg kunt vinden. De takken van de krinkelwilg worden meestal als paastak gebruikt. Deze worden voor 5 tot 7 euro in de bloemenstal verkocht. Mochten er nergens krinkelwilgtakken te vinden zijn, zoek dan gewoon een andere flinke tak met blaadjes in de knop. Daar kun je net zo goed je paasversieringen in hangen.
Andere mogelijkheid: je vindt een grote berg krinkelwilg. Je kunt de hele bundel meenemen. Thuis een paar mooie takken voor jezelf uitzoeken. Daarna bundels maken van 3 of 4 takken van ongeveer gelijke grootte, omwikkelen met postelastiek. De bundels aanbieden aan vrienden, familie en buren, of aan de dichtstbijzijnde bloemenstal of markt. Misschien wil de eigenaar er wat voor geven, of anders ruilen voor een mooi boeket.

Zelf kweken
Heb je eenmaal een grote paastak in een vaas gezet, dan krijgt hij meestal worteltjes in de vaas. Na de paastijd kun je hem in de aarde planten, in de tuin of in een bak op het balkon. Terugsnoeien, regelmatig water geven en misschien slaat hij aan. Dan kun je er het volgende jaar weer een tak van afknippen.

Bloesem
Het kan zijn dat je verschillende soorten bloesemtakken vindt: Japanse kers, forsythia, katjes, kerria. Vaak kun je aan de takken wel zien of er knoppen in zitten waar bloesem uitkomt. Als je de takken niet herkent: geen probleem. Zet ze in een vaas en laat je verrassen.

Stokrozen
Heb je stokrozen gezaaid in de tuin, op het balkon of tegen de gevel? Elk jaar is het afwachten of de opkomende plantjes de invasie van slakken overleven. Als je pech hebt vreten ze de jonge plantjes geheel op en wordt het de hele zomer niet meer met de stokrozen. Gooi de komende maanden het koffiedik niet in de biobak maar op de aarde rond de opkomende stokrozen. Net zo lang tot er een wal van koffie rond de planten ligt. De gemalen bonen zijn volkomen natuurlijk en worden door de aarde opgenomen. Slakken houden er niet van en laten je stokroos met rus.

Stekken
De fuchsia is heel makkelijk te stekken. Als de plant goed is uitgelopen kun je een paar takjes met een scherpe schaak afknippen. In een vaasje zetten en zorgen dat ze steeds in het water staan. Na een week of 3, 4 hebben de takjes wortels en zet je ze samen in een kleine bloempot met potaarde. Je kunt ze buiten in de tuin of op het balkon opkweken. Vooral ervoor zorgen dat ze altijd genoeg water hebben.

Buiten gratis plukken
Mensen hebben er vaak geen idee van hoeveel bloemen er in het wild, zelfs in de stad bloeien.  Hier volgen een aantal tip over het plukken van die bloemen.
Een groot boeket buiten plukken:

 • Overal zijn takken bloesem te vinden. Een paar bloesemtakken vormen meteen een mooi boeket. Zet ze in een grote vaas met water.
 • De gemeente snoeit in het voorjaar struiken langs de straat. Goed opletten en snel erbij zijn. Een voorbeeld hiervan is de forsythia met zijn gele bloempjes die altijd uitkomen en lang goed blijven.
 • Hangende katjes zijn ook decoratief. Alleen kom er stuifmeel onder te liggen.
 • Fluitenkruid vormt een schitterende basis voor een mooie grote bos. Na het plukken moet je de bos eerst in een krant wikkelen en 1 nacht in een emmer koud water zetten. Dan mooi los in een vaas. Een paar kleurige bloemen erbij. Fluitenkruid valt wel een beetje uit.
 • Ook brem, een struik met gele, soms roze bloempjes, is heel geschikt voor een grote bos.
 • Half april beginnen de seringen. De bomen staan weleens in het wild. Ze hebben de mooiste kleuren en geuren sterk. Een paar takken brengen het voorjaar in huis.

Een klein boeket buiten plukken – huisdecoratie tips

 • Gebruik coniferengroen als basis voor een mooi klein buitenboeket.
 • Boterbloemen beginnen in het voorjaar op te duiken, met leuke gele bloempjes in weilanden tussen het gras.
 • Speenkruid lijkt op boterbloem: mollige gele bloempjes, vullen mooi op.
 • Madeliefjes staan in bijna elk gazon. Vraag aan een kind eens een mooi vol bosje met wat langere steeltjes te plukken.
 • Knoopkruid is een onkruidachtig plantje dat vaak tussen tegels gaat staan. Lijkt op kleine margrietjes, geel hartje met witte blaadjes. Ruikt niet lekker maar ziet er leuk uit.
 • Klein hoefblad, pinksterbloem, barbarakruid, koolzaad, paardenbloem, dovenetel, judaspenning, hondsdraf, kievietsbloem, herderstasje en weegbree kunnen allemaal heel goed in een klein boeket.

Als buiten in het wild plukken niks voor je is, zijn er ook pluktuinen waar je tegen betaling mag plukken. In het voorjaar kun je 7 verschillende kleuren tulpen plukken rond Pasen bij Nes aan de Amstel. Buiten het tulpen plukken is er meestal veel meer te doen: een groenmarkt waar diverse kwekers vaste en eenjarige planten aanbieden, Hollandse wijn kan worden geproefd en producten  worden aangeboden gemaakt van frambozen, van wilde kalkoenen en van honing. Tulpenplukdagen zijn er meestal begin April.

Kransen
Vraag voor sint of kerst een rieten krans, of meerdere in verschillende maten.
Kransen zijn leuk en niet moeilijk om te versieren. Een erg leuke huisdecoratie tips. Als je kleine dennentakjes over hebt, leg je die in dezelfde richting op de krans, tot deze helemaal bedekt is. Draai met een klosje visdraad of ijzergaren om de krans heen om de takjes op hun plaats te houden. Ook hier kan klimop ook heel goed gebruikt worden. Het is niet nodig de slierten helemaal om de krans heen te winden. Dan decoreer je namelijk ook de achterkant van de krans en dat is niet nodig. Met een paar rode accenten, ballen, strikken of wat je bij de hand hebt kun je hem afmaken. Met andere kleuren kan ook natuurlijk. Kransen staan heel mooi op deuren. Een op de voordeur, 1 op de keukendeur en het hele huis is in kerstsfeer. Na kerst de takjes van de krans afhalen. Misschien kun je zelfs het garen gewoon afwikkelen en de opnieuw gebruiken. In het voorjaar is er dan een voorjaarskrans van te maken, weer met klimop en een paar lentebloemen. Of een paaskrans met groene takken en wat geel lint. Het hele jaar door doen kransen in de kleuren van het seizoen het goed op de deur.

Bolchrysant
De bolchrysant is een leuk alternatief voor een bos bloemen. Hij geeft een echte herfstsfeer en staat veel langer dan een bos. Veel mensen danken de bol af als hij is uitgebloeid. Je kunt proberen hem over te houden door hem in de winter op een vorstvrije donkere plaats te bewaren. Bijvoorbeeld in de schuur, kelder of op zolder als daar geen verwarming brandt. Ook geraniums kun je op die manier laten overwinteren. Je moet de planten kort snoeien en nauwelijks water geven. In het voorjaar kunnen ze dan meedoen aan een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Als je er eenmaal op let, zie je vaak bakjes met bollen bij de vuilnis of in gft-bakken. Allemaal meenemen en hergebruiken.

Meer bloemen drogen
Bijna alle bloemen die je cadeau krijgt, kun je drogen. Als het nog niet gevroren heeft, staan de hortensiastruiken in alle tuinen nog met mooie schermen te pronken. Juist aan het eind van de herfst krijgen ze de meest prachtige kleuren. Bij de bloemist  zijn ze duur. Als je iemand weet met zo’n struik in de tuin, vraag dan een flinke bos bloemen. Misschien kun je aanbieden de struik te snoeien. Als de bloemen aan de plant blijven zitten, moet ze er in het voorjaar toch af. Je kunt ze eerst in een vaas zetten en als ze uitgebloeid zijn omgekeerd ophangen. Doe er een stevig elastiek omheen, want door het drogen wordt de omvang van de bos met stelen steeds kleiner en gaan er takken uit de bos glijden. Elastiek krimpt mee en houdt de bos bij elkaar.
Als je zint hebt om op wat grotere schaal bloemen te drogen kun je een plek in huis zoeken, een blind stukje muur, desnoods hoog bij het plafond. Heb je heel weinig ruimte dan kun je misschien in een hoek van de keuken of van de wc een rij bossen van boven naar beneden te drongen hangen. Chrysanten zijn minder geschikt om te drogen, maar de volgende bloemen zijn dat juist heel goed: rozen, lavendel, gipskruid, zonnebloemen en judaspenning. De omgekeerde bosjes staan decoratief. Als je een keer zin en tijd hebt, kun je er een droogboeket van schikken. Of meerdere, waardoor je er ook verschillende cadeaus kunt doen. Je kunt de boeketten opmaken in een mooie vaas of kom en desgewenst gebruik maken van oase.