Besparen op je huishouden

Het heeft allemaal met elkaar te maken. Je huis op orde houden houden, poetsen, organiseren, eventuele kinderen en huisdieren opvoeden, en met geld omgaan. Tegenwoordig werk het gemiddelde stel samen 60 uur per week buiten de deur. Voor het huishouden, poetsen, koken, opvoeden en zicht houden op geldzaken blijft minder of geen tijden meer over.  Veel mensen zoeken een hulp voor de schoonmaak, eten vaak kant-en-klaar of buiten de deur, besteden een deel van de opvoeding uit aan crèche, peuterspeelzaal en school, en consulteren een organizer om weer overzicht te krijgen. Het is logisch dat het uitbesteden van al dit soort werk klauwen met geld kost. Je bespaart enorm door je leven meer in eigen hand te houden. Je eigen huis schoon te houden, zelf te koken, iets meer tijd voor je kinderen te hebben. Maar waar moet je beginnen? Schoonmaken heeft geen zin als het een puinhoop is. Eerst moet je opruimen dus.
Als we het druk hebben of als het minder goed gaat, laten we het huishouden als eerste liggen. We voelen ons een beetje zielig en moeten dan ook nog dat stomme opruim- en schoonmaakwerk doen. Kijk uit voor dat gevoel; dat kan eindigen in een neerwaartse spiraal.

Soda
Soda kan nog steeds prima van dienst zijn. Het is goedkoop en belast het milieu niet. Je kunt soda toevoegen aan een sopje met een likje groene zeep. Het werkt dan zeer ontvettend en het is zacht voor de handen. Als je extra vieze schoonmaakklusjes hebt kun je eerst een soort pasta maken bestaande uit een helft soda en een helft water en daarmee het voorwerk doen. Aangebrande pannen, roosters uit de oven en dergelijke kun je laten weken in een sodaoplossing. Ook de badkamer krijg je goed schoon met soda. Je kunt zo’n papje van soda ook gebruiken om extreem vuile kleding voor te behandelen, bijvoorbeeld een schort dat op 1 plek extra vies is. Soda werk ook tegen stank. Een beetje op je tapijt strooien, een uur laten intrekken en daarna opzuigen met de stofzuiger. Heb je ooit een verstuiver gekocht met luchtverfrisser? De lege flacon kun je aanvullen met water met daarin een klein beetje soda. Dat neemt geurtjes weg. Als je wastafel verstopt zit, niet meteen naar de winkel rennen om gootsteenontstopper te kopen. Die is duur en bijzonder slecht voor het milieu. In de eerste plaats: werk aan preventie. Leer jezelf en je huisgenoten ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk haren in de wasbak terechtkomen. Bij het haren kammen voor de spiegel zou je de stop erin kunnen doen. Na het kammen de haren bij elkaar vegen en in het prullenbakje onder de wastafel doen. Als je merkt dat het water langzaam wegloopt, kun je de zwanenhals onder de wastafel openschroeven en de prop die de verstopping veroorzaakt weghalen. Daarna een schepje soda in de wastafel en een keteltje kokend water erdoor laten lopen. Dit lost zeepresten op. Bij wijze van preventie en onderhoud kun je dit af en toe herhalen.

Doseren of consumeren
De fabrikanten trekken alles uit de kast om consumenten te dwingen een bepaalde dosis van hun producten te gebruiken. Maatdoppen, bollen voor in de was, tabletten voor de was of de vaat. Flessen allesreiniger gaan langer mee als je een soort kiest met een klein gaatje in de dop. Desnoods giet je het merk van je voorkeur over in een fles met een klein gaatje. Je kunt dan ook de inhoud iets aanlengen met water. Dit is vooral handig als ook huisgenoten, of de hulp, gebruik maken van het schoonmaakmiddel. Zij gooien vaan een grote scheut uit de grote opening door het sop. Tabletten, zowel voor de was als voor de vaatwas, kunnen gehalveerd worden. Je kunt ze breken of met een beitel in tweeën tikken. De was wordt even schoon met een half tablet. Nog voordeliger is het om poeder te blijven gebruiken als wasmiddel voor de wasmachine en vaatwasmachine.

Schoonmaakazijn
Een spuitfles Glassex of soortgelijke ruitenreiniger kun je als hij leeg is bewaren of zelf navullen met een mengsel van water, een tiende deel schoonmaakazijn, een tiende deel spiritus en wat voordelig afwasmiddel. Werkt net zo goed bij het schoonmaken van ramen en spiegels, en is veel goedkoper. Verder is het voordelig en beter voor het milieu om geen agressieve antikalkmiddelen te gebruiken. Hetzelfde geldt voor het gebruik van chloor.
Schoonmaakazijn is super voordelig en werkt effectief tegen bacteriën, schimmels en kalk. Tegen kalkaanslag in het toilet: een kopje schoonmaakazijn in het toilet gieten voor het slapengaan. De volgende ochtend krijg je de kalk makkelijker weg met een borstel of, nog beter, met een schuursponsje. De behandeling zo nodig de volgende avond herhalen. Je kunt ook meteen even de bril, tegels en deurknoppen afdoen met azijn. In plaats van chloor kun je ook azijn gebruiken om de aanrecht en broodplank schoon te maken. Het is als glansspoelmiddel in de vaatwasser te gebruiken. En als wasverzachter in de wasmachine. Azijn werkt ook ontvettend: zelfs het fornuis kun je ermee schoonmaken. Bij alle schoonmaakklusjes in huis waarbij kalk moet worden opgelost, kun je schoonmaakazijn gebruiken in plaats van speciale dure middelen. Koffiezetapparaten kunnen ontkalkt worden met pure schoonmaakazijn. Giet een kopje azijn in het waterreservoir en laat het doorlopen. Daarna nog tweemaal water laten doorlopen. De vaatwasser kun je ontkalken door het spoelprogramma te draaien met een kop schoonmaakazijn. Kranen, roestvrij stalen aanrechten en badkamerwanden worden stralend schoon met azijn. Het werkt het beste als je echte kalkaanslag eerst laat inweken: doe schoonmaakazijn in een plantenspuit en bespuit de muren van de badkamer ermee. Wel duidelijk op de fles zetten dat er azijn in zit.

Roest en stof
Om roest te verwijderen hoef je geen dure, milieu verpestende middelen te kopen. Je kunt roestplekken inwrijven met een doorgesneden uit. Goed laten intrekken (minstens een uur) en daarna met water afspoelen. Heel goed droogmaken met een oude doek. Dan de oppervlakte van het ijzer inwrijven met olie.

Vegen
Besparen op energie is goed voor het milieu en je portemonnee. Hoe vaak pak je niet de stofzuiger voor een matig vuile vloer? Als je een gladde vloer hebt, kun je makkelijk vegen, met een zachte bezem, en ongeveer hetzelfde effect bereiken. Heb je geen zachte bezem, zoek dan net zo lang in huishoudelijke of doe-het-zelfwinkels tot je een zachte bezem hebt van hout. En met een houten steel. De zogenaamde handige aankliksystemen van kunststof of van metaal begeven het vroeg of laat allemaal. De handige in hoogte verstelbare bezem zakt in elkaar als je ermee aan het vegen bent. Metaal- of plasticmoeheid zorgt voor scheurtjes, buigen en breken. Ook nieuwe plastic of holle stelen buigen door, waar door je niet zo krachtig kunt vegen als je zou willen. Aan een houten bezem met houten steel kan niks echt kapot gaan. De bezem met een schroefje aan de stok vastmaken. Als de steel een barst krijgt: stukje afzagen en opnieuw bevestigen. Bezem op zijn kop wegzetten, dan blijven de haren langer goed.

Oven reinigen
Ovensprays zijn duur en ze doen het niet eens altijd goed. De voordeelmethode is: ’s avonds voor het naar bed gaan een kommetje ammonia in de oven plaatsen. Bakblikken die vies zijn met wat ammonia in een afgesloten vuilniszak buiten leggen. Geen huisdieren in die ruimte laten overnachten. De volgende ochtend komt met een beetje groene zeep alle vuil mee. Daarna de oven heel goed schoonmaken. Het kan zijn dat hij bij de eerstvolgende keer verwarmen nog een beetje stinkt, maar dat gaat over.

Vochtige doekjes
Vochtige doekjes veroorzaken steeds meer problemen. Riolen en pompen raken steeds vaker verstopt, waardoor gemeenten op kosten worden gejaagd. Waarom gebruiken we die doekjes eigenlijk? Voor elk soort is een beter en voordeliger alternatief. Voor baby- en cosmeticadoekjes kun je ook een tissue met wat water of lotion, of een washand nemen. In plaats van schoonmaakdoekjes een gewone dweil of vaatdoek, die eindeloos meegaat. Of afgedankt textiel, nog voordeliger. In plaats van vochtige toiletdoekjes kun je gewoon toiletpapier zelf vochtig maken onder de kraan.