Besparen op ijs

Een ijsmachine is niet duur (Lidl heeft ze af en toe in de aanbieding) en echt is voor bespaarders. Het is een soort koelbox, met op de bodem een uitneembaar koelelement dat in de diepvries bevroren moet worden. Je haalt het tevoorschijn als je ijs gaat maken. Dan plaats je het element op de bodem van de machine. De bovenkant van het koelelement is van metaal. De vloeistof waarvan je ijs gaat maken giet je boven in de machine zodat het in contact komt met het koelelement. In het deksel zit een motortje, dat de vloeistof die aan het element vastvriest los roert. Er komen zo steeds meer ijskristallen in de vloeistof, en na 20 minuten of een half uur heb je heerlijk zacht ijs. De smaak hangt af van het recept van de vloeistof. Leuk is dat je met voordelige ingrediƫnten lekkere luxe-ijs kunt maken. Na het opdienen van het ijs moeten de onderdelen van de machine worden afgewassen, inclusief het element. Dat kan dan weer de vriezer in, voor een volgende keer.
Recept voor vanilleroomijs. Nodig: 125 gram suiker, 40 gram instant vanillepudding, 400 ml volle melk, 125 ml slagroom. Klop het puddingpoeder door de melk en laat het mengsel even opstijven in de koelkast. Klop de slagroom en de suiker halfstijf en doe dit bij het puddingmengsel. Aan dit basisrecept kun je van alles toevoegen: poeder voor chocodrink, gehakte restjes chocolade of hagelslag voor chocoladeijs. Een paar lepels oploskoffie voor koffie-ijs. Een paar bananen voor bananenijs. Of fruit uit een blikje, verse ananas, gember, honing, nootjes, aardbeien, enzovoort. Je kunt ook vruchtenijs maken van puur fruit. Bijvoorbeeld een pond verse aardbeien of andere fruit in de aanbieding. Verder nodig: 3 blaadjes witte gelatine, 100 gram suiker, 125 ml slagroom. Week de gelatine in koud water. Maak de aardbeien schoon en pureer ze samen met de suiker. Los de gelatine op in heet water, laat het afkoelen en roer het door de aardbeien, net als de halfstijf geklopte slagroom.