Besparen op gasverbruik

In deze dure tijden van economische crisis vragen veel mensen zich af hoe ze geld kunnen besparen. Eén van de dingen waarop u flink kunt besparen, is uw gasverbruik. Besparen op gasverbruik kan relatief makkelijk. Als u met een aantal zaken rekening houdt, kunt u ervoor zorgen dat u aan het eind van het jaar veel geld overhoudt, die u anders had verspild doordat uw gasverbruik te hoog was. Geld besparen op gasverbruik is eigenlijk best simpel.

Besparen door te investeren in de juiste dingen
Vooral in de wat oudere huizen is nogal eens een gaskachel te vinden. Deze kachel verwarmt maar één ruimte, terwijl andere delen van het huis, bijvoorbeeld de slaapkamers, dus onverwarmd blijven. Sommige mensen, die hun slaapkamers bijvoorbeeld een etage hoger hebben, zetten de kachel dan voluit aan, met de deuren open, zodat er ook wat warmte in de slaapkamer terecht komt. Dit kost echt onnodig veel energie! De gasprijs is immers zeer prijzig. Het duurt enorm lang voordat het in de slaapkamers wat warmer wordt, en de slaapkamer koelt ’s nachts ook nog eens veel te snel weer af. Als u geld wilt besparen op gasverbruik, kunt u beter kiezen voor een elektrische deken. Uiteindelijk kost dit veel minder energie, en u zult er dusdanig veel geld mee besparen, dat u het aankoopbedrag van de elektrische deken binnen de kortste keren heeft terugverdiend.
U kunt tevens veel besparen door uw ramen te vervangen met dubbelglas. Het laagje stilstaande lucht tussen de twee ruiten in vormt een soort “dekentje” die de kou buiten, en de warmte binnen houdt. Hetzelfde geldt voor isolatiemateriaal in de wanden, in de vloer, in de gevel en in het dak. Dit kan onder andere met glaswol, steenwol, PUR, PIR, EPS en XPS. Als u deze materialen bij een bouwmarkt haalt en het vervolgens zelf plaatst, kunt u bovendien veel geld besparen, doordat u geen isolatiebedrijf hoeft te laten komen. Het is een investering die op jaarbasis gemakkelijk het bedrag voor een weekje vakantie kan besparen.

Besparen door uw gasverbruik aan te passen
Indien u een gaskachel heeft, kunt u veel stookkosten besparen door ’s avonds de verwarming niet pas uit te schakelen als u al naar bed gaat. U kunt dit ook reeds enkele uren van tevoren doen. Vaak koelt de woonkamer dan namelijk nog niet te veel af, en krijgt u het ook echt niet koud. Mocht dit toch het geval zijn, dan kunt u dit eventueel ook nog als een goed excuus zien om nog even lekker knus (met z’n tweeën?) met een warm kopje thee en een fleecedeken op de bank te zitten. Zo bent u niet alleen bezig met energie besparen, maar het is ook nog eens gezellig! Besparen op gasverbruik is ook nog eens leuk.
Daarnaast is het zorgen voor een goede ventilatie ook een slimme manier om stookkosten te besparen. Als u uw huis goed ventileert, dan wordt de lucht daardoor minder vochtig. En droge lucht is gemakkelijker te verwarmen dan vochtige lucht. Bovendien kunt u ’s nachts de gordijnen dicht houden. Hierdoor zult u veel stookkosten besparen, omdat de warmte beter binnengehouden wordt.