Besparen op de zomervakantie

Het doel van vakantie is dat je uitrust, lichamelijk en geestelijk. Dat je leuke dingen meemaakt en je batterij als het ware weer oplaadt. Deze doelen worden zelden gehaald, en dat is geen wonder als je ziet hoe de gemiddelde vakantieganger het aanpakt. Inpakken, de reis voorbereiden en de reis zelf vergen vaak het uiterste van je zenuwen. Eenmaal aangekomen kan het meemaken van leuke dingen beginnen met het opzetten van de tent, de tegenvallende accommodatie, de kwallen op het strand en de eerste gevallen van buikloop.
Hoeveel zou je besparen als je thuisbleef?

Vakantieplannen
Veel mensen plannen in het voorjaar hun vakantie. Je kunt dan aardig besparen:

  • door vroeg te boeken. Veel mensen wachten steeds langer met boeken om een last-minute te scoren. De reisbranche heeft natuurlijk liever dat je zo vroeg mogelijk boekt, en komt daardoor tegenwoordig met kortingen en andere extraatjes. Als je graag een all-in vakantie boekt naar een populaire bestemming bij de goedkope luchtvaartmaatschappijen, geldt: hoe vroeger je boekt hoe voordeliger.
  • door te boeken via internet. Dan kun je ook het makkelijkst prijzen vergelijken. Ook zijn daar de vlucht en het hotel afzonderlijk te boeken.
  • door prijzen te vergelijken. De verschillende tarieven voor exact dezelfde trip kunnen tot honderden euro’s oplopen.
  • door laat te boeken. Aangezien de reisbranche kampt met een teruglopende vraag naar hun producten zijn er elk jaar veel voordelige lastminutereizen te koop.
  • door met een promotiecode VakantieVeilingen te boeken. Hier kun je door slim mee te bieden op vakanties, een hoge korting realiseren.

Weinig geld
Schieten de financiën voor een uitgebreide vakantie dit jaar tekort, kijk dan eens rond tussen de voordelige vakantiemogelijkheden, want die zijn er genoeg.
Overweeg bijvoorbeeld een actieve vakantie via de ANWB-vrijbuitens, die op 15 plaatsen in Nederland worden georganiseerd. Je werkt dan in de ochtend aan natuurbehoud, of doet onderhoud aan wandel -en fietspaden. Ook het Nivon biedt zeer betaalbare vakanties in natuurvriendenhuizen en op hun kamperterrein, die voor leden nog voordeliger zijn. De Paasheuvelgroep heeft in samenwerking met een aantal gemeenten een vakantieproject voor mensen die al lange tijd van een uitkering moeten rondkomen. Overweeg een fietsvakantie en ga voordelig overnachten in trekkershutten. Die hebben een bed, plek om te zitten, kookgelegenheid en elektra. Je moet zelf slaapzakken meenemen. Tijdens een fietsvakantie kun je ook logeren bij particulieren. Voordelig kamperen of logeren kan bij de boer. Hier zijn speciale gidsen voor.

Gratis kamperen
Misschien is een baan als campinginspecteur iets voor je. Op je gemak door Europa toeren, gratis op een camping verblijven en ondertussen een inspectie uitvoeren volgens de criteria van de organisatie waar je voor werkt. Bij ASCI zoeken ze regelmatig nieuwe gemotiveerde campinginspecteurs. Bij ASCI zijn ze overigens ook op zoek naar captainsechtparen, een rol als reisbegeleider die je met zijn tweeën neemt, inclusief gratis verblijf.

Huizenruil
Een oude bespaarderstruc om vakantiekosten te drukken is huizenruil. Het goedkoopst ben je uit wanneer je een oproep plaatst op Marktplaats.nl of gewoon in eigen kring gaat rondvragen. Je kunt ook lid worden van Holiday Link of van Taxistop in België. Beide organisaties bemiddelen tussen vraag en aanbod. In plaats van huizen te ruilen kun je ook op huizen passen.

Reisverzekering
Als je komende zomer op vakantie gaat, is het goed je van tevoren te oriënteren op een reisverzekering. Het zal niet moeilijk zijn op het idee te komen, je wordt rond deze namelijk overspoeld met reclame hiervoor. Het eerste wat je moet uitzoeken is of je al een doorlopende reisverzekering hebt. Als je regelmatig reist, is dat over het algemeen voordeliger dan een kortlopende reisverzekering.
Je moet wel goed letten op de voorwaarden in de kleine lettertjes. Diefstal uit de auto wordt door enkele verzekeraars alleen vergoed als deze overdag heeft plaatsgevonden. Ook de hoogte van de verzekerde bedragen loopt flink uiteen; voor foto- en filmapparatuur bijvoorbeeld van maximaal 500 euro tot maximaal 2300 euro. Je moet de voorwaarden aanpassen aan je eigen gedrag op reis. Als je meestal oude spullen meeneemt, kun je een verzekering van de bagage ook laten zitten. Verzekering van medische kosten is ingewikkeld. Je kunt het beste vooraf bij je eigen ziektekostenverzekering informeren naar de voorwaarden van de dekking in het buitenland. Meestal is het gunstig medische kosten mee te verzekeren bij een reisverzekering. Als je zeker wilt weten dat je goed en niet dubbel verzekerd bent kun je een doorlopende reisverzekering afsluiten bij de maatschappij waar je voor ziektekosten bent verzekerd.