Besparen op brandstof

Als er ergens veel geld te besparen valt, dan is het wel op brandstof. Besparen op brandstof is vrij eenvoudig. Iedereen weet inmiddels wel dat de benzineprijzen tegenwoordig in Nederland erg hoog zijn. We hebben recentelijk nog het dubieuze record gehaald van een gemiddelde dagprijs van €1,80 per liter. Reden te meer om te proberen hier zoveel mogelijk op te besparen op brandstof. En als u met de volgende zaken rekening houdt, kan dat besparen zelfs heel gemakkelijk zijn.

Geld besparen op tankenTips om kostbare benzine te besparen
Voor korte ritten (5 km of minder) kunt u uiteraard de fiets pakken, of gaan lopen. Hiermee zult u niet alleen veel benzine besparen, maar u spaart ook slijtage van de motor af (wat ook weer geld kan besparen bij de volgende beurt, of APK). Een koude motor verbruikt meer benzine, verslijt sneller, en vervuilt ook nog eens meer dan een warme motor. Voor langere ritten is het daarom ook aan te raden om het eerste kwartier benzine te besparen door rustig op te trekken. Probeer daarnaast zoveel mogelijk korte ritjes te combineren, zodat u uw motor altijd zo warm mogelijk houdt. Daarnaast kunt u veel benzine besparen als u het gewicht van de auto zo licht mogelijk houdt. Laat daarom geen onnodige bagage in de auto slingeren, en probeer de benzinetank altijd zo leeg mogelijk te rijden, want ook dit kan veel gewicht schelen, en dus veel benzine besparen.

Besparen op brandstof

Ook afremmen en optrekken kost veel extra benzine, zeker als de motor nog koud is. Probeer uw auto daarom zo te parkeren dat u zonder te keren meteen uit het parkeervak kunt komen en weg kunt rijden. Daarnaast is het verstandig om zoveel mogelijk uw cruise control aan te zetten, of als u daar niet over beschikt, te proberen een zo constant mogelijke snelheid te behouden, zodat u minder brandstof verbruikt, en dus veel geld kunt besparen.
Waar u ook op kunt besparen, is op aerodynamica. Hoe beter uw auto gestroomlijnd is, hoe minder benzine u verbruikt. Dat wil zeggen: houd de ramen zoveel mogelijk dicht, rij niet onnodig rond met bijvoorbeeld ski-boxen, en gebruik de airconditioning alleen als het echt nodig is. Vaak is het namelijk ook voldoende verkoelend om de ventilatieopeningen te gebruiken.

Benzine besparen door uw rijstijl aan te passen
Ver vooruit kijken is niet alleen veel veiliger, het voorkomt ook dat u veel moet afremmen, om vervolgens weer op te moeten trekken. Hoe beter u vooruit kijkt, hoe beter u kunt anticiperen op het verkeer om u heen. Uw snelheid zal daardoor constanter zijn, en daardoor zult u veel besparen op brandstof. Daarnaast rijdt u ook veel zuiniger als u uw gas loslaat en de auto laat uitrollen, bijvoorbeeld bij een verkeerslicht dat u in de verte reeds op rood ziet springen. U kunt uw auto ook laten uitrollen als u een bocht nadert, als een ander van baan gaat veranderen, of als u de remlichten van uw voorligger ziet oplichten. Als u uw rijstijl op deze punten verandert, zult u veel kostbare benzine besparen.