Besparen op Barbecuen

Barbecueën is leuk. Het heeft ook nadelen. Het is een dure maaltijd, en als je pech hebt is het vlees niet goed gaar en aan de buitenkant verbrand. Beide nadelen zijn makkelijk te vermijden. Je kunt een hele kip kopen (Lidl, diepvries zo’n 2 euro). En krabbetjes, die zijn voordeliger dan spareribs. De kunst is een lekkere marinade te bereiden en het vlees vooraf te garen. Dan heb je geen last van nadelen van barbecueën.
Verdeel de kip in stukken (drumsticks, karbonades, borststukken). Maak een marinade van een restant wijn (rood of wit, maakt niet uit), ketjap, tomatenketchup, knoflook, mosterd, honing, zout en kruiden. Laat de stukken kip en/of de spareribs in de marinade gaar worden in de magnetron. Je kunt de jus bewaren voor een andere gelegenheid.
Als je geen echte barbecue hebt, kun je die ook zelf maken, met behulp van een bakblik en een rooster uit de oven. Stapel een paar stenen en leg het rooster van de oven eroverheen. Leg het bakblik daaronder op de grond; dat is voor de houtskool. Doe de houtskool eerst in een plastic tas en giet er wat spiritus overheen. Goed laten intrekken. Barbecue aansteken en het vlees roosteren. Erbij serveren: brood, salades en sausjes.

Sauzen
Bij barbecue en salades heb je saus nodig. Makkelijk zelf te maken en veel voordeliger dan kant-en-klaar. De ideale basis voor een koude saus is magere kwark. Niet alleen omdat hij mager is maar ook omdat hij uitstekende stevigheid heeft. Een dikke saus maakt een romige indruk, ook in de mond. Een halve liter magere kwark kost maar ongeveer 60 cent. Een basissaus maak je met een paar flinke eetlepels magere kwark, een eetlepel yoghurt, een eetlepel frietsaus, een beetje zout en een halve theelepel suiker. Onderstaande sauzen maak je door aan de basissaus de volgende ingrediënten toe te voegen.

  • Voor knoflooksaus: 2 eetlepels knoflookpoeder en 2 eetlepels bieslook.
  • Voor cocktailsaus: tomatenketchup, zout, suiker, citroen en een beetje whiskey of andere sterke drank.
  • Voor kerriesaus: 2 eetlepels zoete milde kerrie, beetje koenjit, zout, suiker en eventueel peper.
  • Voor tuinkruidensaus: vers gehakte peterselie, bieslook en/of andere kruiden die in de buurt zijn. Kan ook met gedroogde kruiden.
  • Voor paprikasaus: tomatenketchup, 2 dessertlepels zoete milde paprikapoeder, een beetje fijngesneden rode paprika.
  • Voor kaassaus: 2 eetlepels Zwitserse strooikaas en een klein beetje geraspte kaas.